Dataföreningen Kompetens AB
Dataföreningen Kompetens är godkänd ramavtalsleverantör till Vattenfall

Konkreta nyttor med PENG

PENG är marknadens mest etablerade modell för att identifiera och värdera alla nyttor som en investering eller förändring kan ge.


Tre avgörande steg: så lyckas du med ITIL® och Service Management

Pelle Råstock, författare av boken ”Att leverera IT-tjänster” och kursledare för vår kurs TRIM grundkurs, listar här vad man bör tänka på för att lyckas med ITIL och Service Management.


"Du måste fokusera mer på dina kunders verkliga behov än på ditt företags befintliga lösningar"

Agni Rizk avslutade nyligen utbildningen Certifierad affärsarkitekt Master. Vi bad henne dela med sig av sitt framgångsrecept för att lyckas som affärsarkitekt och berätta om hennes upplevelse av utbildningen.


Missa inte chansen att lyssna till Magnus Penker, Sveriges mest innovativa vd!


Hur kan vård och omsorg förbättras med IoT?

Vård och omsorg är ett område som kommer genomgå stora förändringar framöver. Internet of Things skapar helt nya förutsättningar och möjligheter att förbättra vården och samtidigt effektivisera processer och sänka kostnader.


Grattis till våra nya verksamhetsutvecklare!


Grattis verksamhetsarkitekter!


Åttonde omgången av Certifierad Lead Developer klara!


Vi växer!

Just nu bygger vi ut och renoverar för fullt i våra kurs- och konferenslokalerna på Fleming 7. Till hösten blir F7 mer än dubbelt så stort och i samband med det flyttar även Dataföreningen Kompetens in i samma lokaler.


"It is great to get people interacting with each other."


"Utbildningen gav mig ett värdefullt nätverk och ledde till en helt ny roll"

Vi på Dataföreningen Kompetens är otroligt stolta över vår utbildning Certifierad chefsarkitekt som nyligen fick 5.0 av 5 möjliga i helhetsomdöme. Vi träffade en av deltagarna, Mina Boström Nakicenovic och ställde ett par frågor om hennes upplevelse av utbildningen och lärarna.


“Strategy – Turning insight to action”


"Det här är både det roligaste och mest givande jag gjort."


Grattis CIO:er!

Stort grattis till våra deltagare som nyligen avslutade den elfte omgången av vår utbildning Certifierad CIO!


Tolfte omgången av förvaltningsledare klara!

Stort grattis till våra deltagare som förra veckan avslutade sin utbildning Certifierad förvaltningsledare – lycka till i framtiden!


2016 års informations­säkerhetsarkitekter!

Idag gratulerar vi årets omgång av Certifierad informationssäkerhetsarkitekt. Stort grattis till er!


De 4 vanligaste misstagen med molntjänster

Sven-Håkan Olsson, kursledare för vår kurs "Molntjänster – välj rätt lösning" listar här några av de vanligaste misstagen och vad man bör tänka på!


Portföljstyrning: Tre viktiga framgångsfaktorer

Att bedriva ett effektivt portföljstyrningsarbete är inte det lättaste. Vad bör man tänka på? Och hur ser man till att verksamhetsstyrningen ger verklig nytta?


WHITE PAPER: Så lyckas du med din digitala transformation på ett effektivt sätt

En artikelserie i sex delar av Steve Brdarski och Anders Persson.


Affärsmodeller som fungerar och värdeerbjudanden som säljer

Den 21 mars är det dags för den tredje omgången av utbildningen Certifierad affärsarkitekt Master.


En ny omgång Certifierad dataanalytiker

Stort grattis till våra deltagare som nyligen avslutade den andra omgången av vår utbildning Certifierad dataanalytiker!


Nu finns programmet för ITARC 2016 tillgängligt!

Den 19-20 april 2016 arrangerar vi den nionde upplagan av ITARC, den årliga konferensen för it-arkitekter. Årets tema är Organizing architecture och anmälningarna rullar in!


Tre svårigheter i din digitaliseringsutmaning

Digitala transformationer kräver programledare som kan kombinera affärsmannaskap med teknisk förståelse och organisatoriska utmaningar.


Årets viktigaste event inom it-tjänster och IT Governance

ITSMF Expo är etablerat som Sveriges ledande konferens inom området för it-tjänster. I år har de verkligen överträffat sig själva i fråga om fullspäckat program!


Grattis till våra nya chefsarkitekter!

Stort grattis till våra deltagare på omgång tre av vår utbildning Certifierad chefsarkitekt. Lycka till med era framtida utmaningar!


Grattis, verksamhetsutvecklare!

Stort grattis till våra deltagare som nyligen avslutade den elfte omgången av vår utbildning Certifierad verksamhetsutvecklare! Lycka till i framtiden!


Hur upplever kunden dina tjänster?

Tjänstedesign, även kallat Service Design, är ett ämne som växer i Sverige och fokuserar på hur du ständigt förbättrar kundernas upplevelse.


Cykelturism och tjänstedesign

Intervju med Ann Ervik, konsult hos IRM och lärare på vår nya kurs Tjänstedesign.


Ny chans för dig som missade TRIM-kvällen

Missade du vår inspirationskväll där vi presenterade TRIM-modellen? Då får du en ny chans i februari.


False Friends: Eventually vs Eventuellt

Har du stenkoll på skillnaden mellan de olika begreppen och hur det påverkar dina möten med engelskspråkiga? Mike Ward, vår engelska coach lär dig skillnaden.


"Programmet har rätt bild av IT-arkitektrollen”

När Sandra Jonsson, IT-arkitekt på UMU, fastnade för kursen Certifierad IT-arkitekt Master hos Dataföreningen Kompetens var det för dess syn på arkitektrollen. Den verkade också vara den bästa på marknaden.


Business Model Design får högsta betyg

Höstens första omgång av Business Model Design fick toppbetyg av våra deltagare – kursen fick hela 5,0!


Frukostmöte i verksamhetsutveckling

Gillar du verksamhetsutveckling och vill ta nästa steg i området? Då är du välkommen till ett kostnadsfritt frukostmöte 20 november!


Framtidens verksamhetsstyrning

Sluta gissa genom att använda Business Process Management och Business Activity Monitoring – välkommen till en inpirationskväll


Pm3 grund får toppbetyg

Nyligen avslutade omgången av kursen pm3 grund fick toppbetyg av våra deltagare – kursen fick 4,86 av 5 medan läraren fick hela 5,0!


Visualisera dina förmågor – ny kurs i höst!

I november startar vår nya kurs som låter dig synliggör värden i en förmågekarta.


Bli en bättre Lead

Ge oss en timme så gör vi dig till en bättre Lead – välkommen på frukostmöte 25 november.


Whitepaper – Fyra hot mot ditt företag

Här beskrivs fyra scenarion som riskerar att bryta ner ditt företag och innovationerna som råder bot. Din förmåga att ständigt kunna innovera är nyckeln.


Arbeta kundfokuserat

Tjänstedesign utgår ifrån kundens behov och fokuserar på att ständigt förbättra nyttan och upplevelsen av en tjänst – ny kurs i höst!


Kom igång med innovation

Vår nya kurs lär dig hur du skapar en strukturerad innovationsprocess i samma anda som Spotify, Skype och Minecraft – och vi visar dig hur du ansöker om finansiering för dina projekt!


Lean Kanban Nordic - Stop Starting, Start Finishing 2015 är här!

Develop Awsome Products with Fast Feedback


Konsten att få full effekt av IT i verksamheten – frukostmöte

Välkommen till frukostmöte i Göteborg som behandlar hur du med pm3 skapar en förvaltningsverksamhet som är kostnadseffektiv och ger hög verksamhetsnytta.


Eventually vs. eventuellt

What is meant by the linguistic term, False Friend? Here is an example...


Agila team och arkitekturarbete – frukostmöte

Inför starten av Certifierad IT-arkitekt Master kommer vi att genomföra ett inspirerande frukostmöte om agila team och arkitekturarbete. Föreläsningen hålls av Tommy Ågren, lärare på utbildningen.


Nytt möte – responsiv webbdesign

Hur skapar vi en webbsida som ser bra ut på alla plattformar? Välkommen till ett kostnadsfritt möte där du får praktiska svar på dina frågor om responsiv design!


Ny kurs – Pm3 och agila metoder

Undvik fallgropar när du arbetar med pm3 och agila metoder – start i juni!


Kickstarta dataanalysen i din organisation

Du sitter med en större datamängd som du vet kan innehålla affärskritisk information. Det kan vara betaltransaktioner eller mätdata från sensorer som avslöjar till exempel hittills okända kundbeteenden och preferenser.


Virtualiseringens nästa steg

Små till storlek, snabba att starta och lätta att skapa – virtualisering med Dockers teknik!


Få ut större effekt av förvaltningsstyrningen!

Den 17 februari kör vi! Förvaltningsstyrningsdagen – en heldag med fokus på hur du får ut mer effekt ur din förvaltningsstyrning.


Uppdaterad certifiering av affärsarkitekter

Design av affärsmodeller har blivit en central del av modern affärsutveckling. Hur erbjudanden realiseras och görs tillgängliga har blivit lika utslagsgivande som egenskaperna hos de produkter eller tjänster som företag och organisationer erbjuder. Därför finns en stor efterfrågan av kompetens i design och implementation av affärsmodeller.


Vi kompetensutvecklar Sveriges kodare

Dataföreningen Kompetens satsar återigen stort på utbildningar inom verktyg och teknik för mjukvaruutveckling. Vi blir med denna satsning din kompletta utbildningsleverantör inom IT.


Rollerna som utvecklar verksamheten

Dagens föränderliga omvärld och ökade konkurrens ställer krav på en flora av kompetenser och verktyg för att framgångsrikt gå från strategi till införande och hemtagning av nytta. Välkommen till ett spännande frukostmöte!


Vad gör en affärsinriktad dataanlytiker?

Dataanalytiker en av de mest efterfrågade yrkesrollerna just nu. Men var vad gör egentligen denna yrkesroll? Välkommen till ett kostnadsfritt kvällsmöte där du lyssnar till Ida Bodén, dataanalytiker som har grundat analysföretaget Ivida.


Finlands sak är vår?

Enligt finska hbl.fi gör landets programmeringskunskaper och företag som utvecklar sensorteknik att det är rustat för internets tredje stadium genom Big Data och Internet of Things.


Högtryck för Prosci – 2015 års tillfällen är här

Den populära utbildningen Prosci Change Management Certification har nu öppnat för anmälningarna under nästa år. Men redan i höst kan du även gå kursen i Danmark.


"Behovet av dataanalys växer"

En intressant artikel publicerad i InfoTech Umeå om Big Data och lanseringen av vår nya utbildning Certifierad Business Data Analyst. Länk till originalartikeln nedan.


Certifierad Business Data Analyst – ny utbildning för affärsinriktade dataanalytiker

Tillsammans med Stockholms universitet lanserar vi en ny utbildning och tillika certifiering, Business Data Analyst!


Vad är Data vault?

Data Vault är en datamodelleringsmetodik för att bygga andra generationens Enterprise Data Warehouse (EDW)-lösningar.


Ny kurs – Att införa Scaled Agile Framework (SAFe)

Ny kurs – Scaled Agile Framework (SAFe) är en beprövad verktygslåda för att tillämpa agila metoder på ett företag eller en hel utvecklingsorganisation.


Certifierad Lead Developer är tillbaka!

Nu finns det nya datum för vårt program Certifierad Lead Developer. Vill du veta mer om utbildningen? Se filmen med vår huvudlärare Jimmy Flink.


Certifierad process- och verksamhetsutvecklare byter namn

Vår certifierande utbildning Certifierad process- och verksamhetsutvecklare får ett uppdaterat innehåll och får i samma veva ett nytt namn – så välkommen Certifierad verksamhetsutvecklare till vår lista av certifierande program!


Upp