Från teknikansvarig till ledare för digital transformation

Från teknikansvarig till ledare för digital transformation

Förra veckan släppte vi en intervju med Johanna Alkberg som berättade om sin resa som enterprisearkitekt och kring valet att gå utbildningen Certifierad CIO. Den här veckan får vi träffa Anna Källsveds, som började sin IT-karriär som programmerare. Idag är hon IT-chef på Ludvika kommun och nu också certifierad CIO. Ta del av Annas yrkesval, hennes förväntningar på programmet och vilka nya kunskaper och insikter hon tar med sig från utbildningen.

Hej Anna! Vi vill gärna höra mer kring valet av yrke. Hur hamnade du där du är idag?

Jag började min IT-bana med att läsa till programmerare men det var inte riktigt någonting för mig. Istället började jag undervisa inom ”data” (som det kallades då under mitten av 90-talet). Det lockade mig mer eftersom kontakten med människor alltid har varit inspirerande för mig. Jag fortsatte till IT-avdelningen på Skellefteå kommun där jag började med support för att sedan fortsätta till drift, processarbete och slutligen chef. Där började jag förstå vad IT kan göra för människan. Sedan dess har jag brunnit för att bygga våra samhällen med hjälp av IT tillsammans med kärnverksamheterna. Jag har under åren jobbat med flera delar av IT-verksamheten, både inom processer och teknik. De senaste sex-sju åren har jag befunnit mig i ledande positioner där min ambition har varit att förflytta IT-organisationen från enbart teknik till att även erbjuda verksamheter ett partnerskap i sin digitalisering

Jag kände att jag hade stagnerat i min roll och behövde inspiration och kunskap.

Vad fick dig att ta steget att anmäla dig till Certifierad CIO?

Jag hade hört talas om Dataföreningen Kompetens certifieringsprogram och fått en uppfattning att de var väldigt bra. Jag kände att jag hade stagnerat i min roll och behövde inspiration och kunskap.

Vad var dina förväntningar inför programstarten?

Jag hade väldigt höga förväntningar, det är ju en utbildning som kräver mycket tid både i närvaro samt för- och efterarbete. Utbildningen levde upp till förväntningarna med råge! Den gav mig massor av konkreta verktyg att använda mig av både när det gäller det strategiska arbetet samt inom kommunikationsområdet. Jag fick dessutom flera vänner och kontakter, eftersom utbildningens upplägg ger stora möjligheter att bredda sitt kontaktnät.

Vilka nya insikter tar du med dig från utbildningen?

Kommunikationsavsnitten var otroligt värdefulla. Jag använder mallarna jag fick varje vecka och förbereder mig på ett mycket mer effektivt och kvalitativt sätt när det gäller mina framträdanden. Oavsett om det handlar om en förhandling eller information. Jag har även en helt annan strategisk höjd än tidigare eftersom jag har modeller jag kan använda gällande allt från strategi till avtal samt fått större inblick i områden jag bara snuddat vid tidigare.

Vem riktar sig utbildningen till tycker du?

Utbildningen riktar sig till alla som vill vara en drivande kraft i digitaliseringsarbetet. Den traditionellt ”teknik-tunge” IT-chefen eller CIO:n får massor av verktyg kring kommunikation och retorik. Detta är ovärderligt då CIO:ns roll på kort tid har förändrats från ”teknikansvarig” till ledare för den digitala transformationen. Utbildningen ger dig både verktyg, vilja och självförtroende att ta den rollen. Utbildningen riktar sig även till den som inte kommer från IT-världen men som vill lära känna begrepp som IT-arkitektur, digitala strategier etc. Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!