Enterprisearkitekt och nu även Certifierad CIO

Enterprisearkitekt och nu även Certifierad CIO

Vi har fått möjlighet att intervjua två av deltagarna från senaste omgången av programmet Certifierad CIO, Johanna Alkberg och Anna Källsved. Idag träffar vi Johanna som berättar om sin yrkesresa som enterprisearkitekt, kring valet att certifiera sig som CIO och vad hon tar med sig från utbildningen. Nästa vecka kommer vi del av Annas resa från teknikansvarig till ledare för digital transformation.

Hej Johanna! Vi vill höra mer kring valet av ditt yrke. Hur hamnade du där du är idag?    

Tidigt i min karriär började jag arbeta med enterprisearkitektur med fokus på de affärsnära delarna. Givetvis en stor utmaning i ett stort bolag men också otroligt lärorikt då jag snabbt fick insyn i alla funktioner och regioner. Ganska snart insåg jag också vilka oändliga möjligheter det fanns och fortfarande finns med att utveckla verksamheten om man har förmågan att knyta samman rätt intressenter samt vet hur teknik kan appliceras för att optimera eller transformera (både internt och externt).

Idag har jag fortfarande titeln Enterprise Architect men arbetar med ännu bredare och affärsnära frågor tillsammans med ett tvärfunktionellt team som leder den digitala transformationen. Detta är en fantastisk roll som också är helt i linje med vad framgångsrika IT-ledare behöver göra - gå hand i hand med verksamheten för att generera nya värdeströmmar, optimera det interna arbetet och även hantera de risker som medföljer det digitala.

Vad fick dig att ta steget att anmäla dig till Certifierad CIO?

Jag fick denna utbildning rekommenderad i samband med en dialog om min utvecklingsplan och nästa steg. Detta var ett perfekt steg för mig som enterprisearkitekt att båda hitta mer bredd men också höjd inför framtida roller men också för nuvarande. Jag valde att anmäla mig för att jag dels är mån om min egen utveckling och är törstig på ny kunskap, men framförallt för att jag skall kunna göra ett så bra jobb som möjligt på det företag jag verkar på och bryr mig så mycket om. Att vara med i fronten och leda en digital transformation innebär ett stort ansvar och felsteg (eller för långsamma steg) kan vara ödesdigra. Det gäller att hålla sig tränad och "up to date" för att axla en sådan roll på ett framgångsrikt sätt.

Att bli mer framåtlutad och snabbfotad är också något som många ledningsgrupper kräver och förväntar sig av sina CIO:er, så varför vänta?

Vilka var dina förväntningar inför programstarten?

Min förväntningar var mycket höga, använde till och med uttrycket världsklass när jag på första träffen fick just denna fråga. Mina förväntningar har definitivt infriats; brett och välbalanserat innehåll som är skräddarsytt för den moderna CIO:n och otroligt professionella föreläsare som har internationell tyngd.

Vad tar du med dig från de senaste sex månaderna?

Det jag utvecklat allra mest under utbildningen är min kommunikationsförmåga samt förståelsen för hur man på ett bra sätt driver (digital) innovation och varför det är så kritiskt för många bolag. Båda dessa delar är kritiska när förändringstakten omkring oss ökar och bolag inklusive mitt eget behöver vara mer snabbfotade. Utöver dessa två huvudpunkter tar jag med mig fantastiskt många verktyg i form av ramverk, metoder, checklistor och konkreta exempel för allt mellan I&T operating model, inköp och business continuity management (BCM).

Slutligen, varför ska man gå den här utbildningen tycker du? 

Denna utbildning tycker jag man skall gå om man har en ledande IT-position (CIO eller direkt kopplat mot CIO:n) och vill bli mer framåtlutad i sitt sätt att leda. Att bli mer framåtlutad och snabbfotad är också något som många ledningsgrupper kräver och förväntar sig av sina CIO:er, så varför vänta? Kort och gott: de som vill få mer och bättre output av sig själv och sin verksamhet behöver troligen mer uppdaterad input, sådan nödvändig input serveras på silverfat under denna CIO utbildning.Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!