Lyssna på World Economic Forum – bli Data Scientist

Lyssna på World Economic Forum – bli Data Scientist

Vill du ha framtidens hetaste jobb ska du utbilda dig till dataanalytiker/scientist eller AI och Machine Learning-specialist. Det är en av slutsatserna från årets World Economic Forum. Vi har tidigt sett behovet och därför gått från ord till handling för att bygga fler data scientists i organisationer med en stark digitaliseringsagenda.

I en artikel publicerad av Worlds Economics Forum listas de 10 hetaste framtidsjobben och i topp ligger dataanalytiker/scientist samt AI och Machine Learning-specialist. I artikeln beskrivs också fem punkter om framtidens jobb. Listan baseras på den senaste rapport som är framtagen kring förväntade trender inom ekonomi – och industribranschen år 2018 – 2022. 

Det här är vad du behöver veta för att vara redo:

  • Automation, robotization and digitization look different across different industries
  • There is a net positive outlook for jobs – amid significant job disruption
  • The division of labour between humans, machines and algorithms is shifting fast
  • New tasks at work are driving demand for new skills
  • We will all need to become lifelong learners

Source: Future of Jobs Report 2018, World Economic Forum

Detta ger i sin tur följande lista över vilka jobb som kommer öka och vilka som kommer minska framöver. Tidsperspektivet är här bara några år, så detta är här och nu - och inte en abstrakt framtidsspaning.

joblandscape 

Tillsammans med vår samarbetspartner Ferrologic, har vi på Dataföreningen Kompetens tidigt sett behovet och därför gått från ord till handling för att bygga fler data scientists i organisationer med en stark digitaliseringsagenda, och därmed även i samhället i stort. Utbildningsprogrammet Certifierad Data Scientist bygger den AI-verktygslåda som behövs för att använda avancerade analytiska metoder och presentera resultat på ett engagerande sätt.

Det finns en stor poäng att bygga data science kompetens hos personer som redan har god verksamhetsförståelse och kan befintliga system. Kombinationen blir väldigt kraftfull.

- Punkt 1 och 2 i listan ovan är de roller man faktiskt skapar och stärker med Data Science programmet, på ett väldigt konkret sätt säger Tor Kamsvag, VD på Ferrologic Strategic Analytics.

- Vi har sett att utbildning är en värdefull del i en kompetensstrategi för datadrivna organisationer. Att bara satsa på rekrytering kan bli riskfyllt. Dessutom finns en stor poäng att bygga data science kompetens hos personer som redan har god verksamhetsförståelse och kan befintliga system. Kombinationen blir väldigt kraftfull.

Utbildningen är utformad för att möta efterfrågan på kompetens och kommunikation som en verksamhetsnära Data Scientist behöver för att bidra till att bygga en stark analytisk förmåga i organisationer med uttalade strategiska mål kring AI och data.

- Detta är mycket mer än en AI-utbildning säger Helena Ahlin, utbildningsansvarig på Ferrologic. Utbildningsprogrammet går på djupet inom analysmetoder så som machine learning, men det som kanske ger allra mest effekt ur ett verksamhetsperspektiv är avslutande block kring kommunikation, retorik, visualiseringstekniker. Det har vi sett hos många av våra deltagare.Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!