Bilder bygger broar när andra språk inte räcker till

Bilder bygger broar när andra språk inte räcker till

Jag hade fått i uppdrag av en internationell kund att visualisera en workshop med uppdragsgivaren och dennes kunder. Workshopen var en del i att stärka partnerskapet med kunden och förstå behoven i samband med att nya anläggningar skulle byggas.

Min uppdragsgivare ledde workshopen och vi hade förberett oss väl. Jag skulle visualisera samtalen i storgrupp och vid ett antal olika stationer. Samtalen skulle ske på engelska, vilket fungerade bra för de egyptiska, mexikanska, ryska och kinesiska kunderna. Trodde vi…

När kunderna anlände till lokalen visade det sig att den kinesiska kunden hade en tolk med sig. Detta påverkade workshopen såtillvida att vi behövde tänka om i tidsschemat och dessutom involvera den kinesiska kunden tydligare, så att vi fick bekräftelse på att hon var delaktig i processen.

Jag ritade löpande på det stora pappret vi fäst på väggen. Bilderna växte fram och under dagen gjorde vi några nedslag vid bilderna för att reflektera. Varje grupp presenterade också vad de kommit fram till vid respektive station med bilderna som stöd.

Karin-image 

Dagen avslutades med en sammanfattning av dagen samt en presentation av nästa steg. Bilden vid varje station hade jag rullat ihop och nu skulle kunden få sina bilder och ta med hem till sina respektive företag som stöd i fortsatt utveckling.

Den kinesiska kunden rullade ut sin bild och stirrade på den. Sedan började hon hoppa jämfota och sprack upp i ett leende. Och jag förstod ingenting. Hon hade ju sett bilden växa fram vid sin station. Den var ju inte ny för henne?

Hon sa något till tolken, som berättade: ”Now she sees that you all have listened to her and understand her needs”.

Det var nog ett av de tydligaste bevisen på bildens kraft som jag någonsin fått.

Tips: Använd blädderblock eller whiteboard för att synliggöra det gruppen kommer fram till. En streckgubbe eller en pil kan vara det som bygger bron till förståelsen. Det viktigaste är inte att bilden är dekorativ, utan att den kommunicerar!

Läs mer om hur du lär dig visualisera en workshop – Workshopledning fördjupning

Karin GrönbergKarin Grönberg arbetar med grafisk facilitering och graphic recording. 

Hon har även utvecklat appen PictureWorld Business där du kan hitta idébilder till dina workshops och presentationer. Följ henne på Facebook för mer tips.



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!