4 misstag som kan döda din affärsmodell

4 misstag som kan döda din affärsmodell

Att bygga en framgångsrik verksamhet är en mångfasetterad utmaning. Det är lätt att missa avgörande perspektiv. Vi ser att det sker onödigt ofta. Här pekar vi på fyra fatala misstag som du bör se upp med. Texten bygger på tankar från Benson Garner, och hjälper dig att göra missarna mindre och hanterbara – inte dödliga.

1. Modellen löser ett irrelevant kundbehov

Din affärsmodell bygger på ett värdeerbjudande som löser ett problem eller fyller ett behov som kunden inte upplever som tillräckligt värdefullt. En missmatch mellan produkt och marknad helt enkelt. Det kan tyckas grundläggande att bygga sin affärsmodell kring en produkt som matchar kundens behov, hur svårt kan det vara? Så varför händer det om och om igen?

Denna fallgrop hamnar man i då fokus varit alltför stort på produkten, tjänsten, tekniken eller funktionerna. En affärsutvecklare måste i första hand fokusera på vad kunden vill vinna och uppleva. Vad vill hen åstadkomma?
Din produkt eller tjänst ska underlätta där kundens utmaning är som störst.

När du verkligen förstått vad som betyder mest för dina kunder, försäkra dig om att ditt erbjudande skapar betydande fördelar. Vad gör min produkt eller tjänst för min kund, rent konkret? Vad vinner dom på att välja det jag erbjuder? Vinsten måste vara betydande för att din affärsmodell och din verksamhet ska bli framgångsrik.

2. Modellen är bristfällig

Att hitta lösningar som underlättar din kunds utmaningar är väsentligt men inte tillräckligt. Affärsmodellen måste också designas för att stödja värdeerbjudandet i sin helhet.

En uppenbar brist är när affärsmodellens värdeerbjudande generar mer kostnader än intäkter. Svårt att tro, men detta misstag sker ofta. Det är lätt att välja fel prismodell eller underskatta kostnaderna som kommer med nödvändiga aktiviteter, resurser eller partnerskap för att kunna leverera tjänsten.

Det är lika viktigt att trimma de kanaler som ska kommunicera och leverera värdeerbjudandet till kunden. Om kunden inte förstår vad de vinner eller var de kan hitta det så är det helt värdelöst, eller hur?

En annan avgörande aspekt är förmågan att etablera bra kundrelationer. Modellen ska försäkra att du kan upprätthålla och få din kundbas att växa.

3. Att underskatta yttre hot

Låt oss nu titta på vad som kan hota din affärsmodell utifrån. Det första vi tänker på är naturligtvis konkurrenterna. En svår utmaning är tex att få kunder om man konkurrerar mot en affärsmodell som bygger på att låsa in kunder såsom Apple gör med sina produkter Förändringar i omvärlden såsom ny teknik, nya regelverk, samhälleliga och kulturella trender mm kan ha stor påverkan på lönsamheten i din affärsmodell både på kort och lång sikt.

Det gäller att ha ett finger i luften och regelbundet skanna av och uppdatera dina affärsmodeller. Dina kunders behov lär förändras över tid och i takt med det bör även ditt erbjudande.

4. Undermåligt genomförande

Här kommer det sista avgörande steget för att inte snubbla på mållinjen. Först och främst; det är avgörande att ni har gemensam bild av affärsmodellen och hur den ska exekveras. Alla måste vara med och verka i samma riktning. Affärsmodellen är inte framgångsrik om din organisation saknar rätt resurser i form av teknik, kompetens, kapital och ledarskap.

Trots starkt fokus på kunden, glöm inte den egna verksamheten! För att i längden kunna erbjuda värde för din kund, behöver du en affärsmodell som samtidigt skapar värde för din verksamhet. Båda ska växa och i en lyckad modell berikar de varandra.

Texten är skriven av Robert Elm från IRM Business Innovation.

Robert ElmRobert Elm är konsult och kursledare med passion för affärs- och verksamhetsarkitektur. Han har lång erfarenhet från affärs-, produkt- och ledarutveckling inom både industri- och tjänstesektorn i Europa och Asien.

Robert är ansvarig för DF Kompetens certifierande program för affärsarkitekter. Kursinnehållet är baserat på Alexander Osterwalders ramverk och nydanade visuella tänkesätt som har blivit en internationell de facto-standard för innovationsarbete med affärsmodeller.

Vill du lära dig mer? 

Här hittar du mer information om utbildningen Certifierad affärsarkitekt master.



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!