Digitaliseringen ställer höga krav på arkitekturen

Digitaliseringen ställer höga krav på arkitekturen

Efter utbildningen Certifierad chefsarkitekt berättar Alexander Starek för Dataföreningen Kompetens om utmaningar och framgångsfaktorer utifrån sin roll som IT-arkitekt på Skellefteå kommun. Skellefteå kommun är sammanställt av sju olika förvaltningar som är ekonomiskt och politisk oberoende vilket skapar stora utmaningar för att upprätthålla en gemensam målbild och ett strukturerat arkitekturarbete.

– Arkitektur som sådan är ett nytt begrepp inom offentlig verksamhet, trots att man har jobbat med några arkitektursegment, som process och teknik, under längre tid. Det mest prioriterade området i kommunen idag är digitalisering. Detta ställer höga krav på arkitekturen och dess kvalitet för att kunna optimera och utveckla nya verksamhetsfunktioner, skapa värde och leverera nytta för medborgare, berättar Alexander.

Det viktigaste är att skapa förståelse för arkitektur genom att leverera konkret värde i varje steg av arkitekturarbetet.

– I framtiden kommer allt fler verksamhetsprocesser att hanteras av automatiserade system och AI, för att kunna erbjuda snabbare och mer värdefulla tjänster till medborgare. Denna framtid skapar krav på flexibilitet, ny kunskap och ändringar i IT-investeringar, hög kvalitet på informationslager och behov för globalisering, fortsätter Alexander.

Vidare lyfter Alexander sina tankar om recept till framgång:
– Det viktigaste är att skapa förståelse för arkitektur genom att leverera konkret värde i varje steg av arkitekturarbetet. Detta kommer att resultera i att verksamheten anammar arkitektur som en del av den naturliga processen i det dagliga arbetet.

Alexander är Certifierad chefsarkitekt av Dataföreningen Kompetens och avslutar med att berätta om vad utbildningen gav honom.

– Personligen har denna utbildning transformerat mig från en välvillig arkitekt, med regelbok som primärt mått, till en mer pragmatisk, kundfokuserad, värdeskapande och målbildsorienterad yrkesman som strävar efter att förstå behov och utmaningar som verksamheten har. Allt för att kunna skapa målarkitektur som är mest givande för användaren. Detta i sig själv skapar en fantastisk förändringsresa tillsammans med alla inom kommunen, säger Alexander Starek.Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!