Vad är en framgångsrik produktledare?

Vad är en framgångsrik produktledare?

Vad är egentligen en framgångsrik produktchef? Vi har pratat med Petra Färm och Magnus Billgren, Thought Leaders på kunskapsbolaget Tolpagorni Product Management för att ta reda på vad deras syn på en framgångsrik produktledare är.

Som produktchef har du ett ansvar att se till att dina produkter är och förblir framgångsrika. Komplexiteten i teknikföretagens produktledning har ökat dramatiskt, och många uppgifter har flyttats från ledningsgruppens till produktchefens bord.

Ni träffar tusentals produktchefer varje år. Vad ser ni för gemensamma egenskaper hos framgångsrika produktledare?

Att man är nyfiken och förstår produktledning. En framgångsrik produktledare har ett sätt att arbeta på och en verktygslåda att använda.
Produktledning är en viktig funktion i en teknikorganisation och mycket som ligger på deras bord. 

Var ser ni att framgångsrika produktledare spenderar största del av sin tid?

Vi ser att de flesta produktchefer spenderar en stor del av sin tid med utvecklingsfrågor och med att hantera akuta frågeställningar. Frågan man skall ställa sig är: Investerar jag min tid på rätt område? Och leder det till en framgångsrik produkt? Det är inte ovanligt att man fastnar I många möten mellan utveckling, marknadsföring, sälj, support och med kund.

Att kunna styra över sin tid är också ett kännetecken på en bra produktledare.  

Slutligen blickar vi framåt, hur ser ni på produktledarrollen om 15 år?  

Då är det en mer central position jämfört med idag, en roll som driver en komplett affär och är VD över sitt erbjudande.
Enligt Gartners ”Magic Quadrant for Enterprise Agile Planning Tools” kommer produktledning få ännu större genomslag när allt fler tidigare projektstyrda mjukvaruföretag går över till produktstyrning. Så om 15 år finns produktledning på alla mjukvaruföretag så väl som på alla andra teknikföretag. Komplexiteten i rollen kommer att öka, då den omvärld/ekosystem våra produkter behöver för att fungera bara blir större och mer spretig. Dagens organisationer har både stora spelare som sätter egna standards samt många små hårt nischade.

Magnus Billgren 

Petra Färm

.Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!