Då kommer turen oftare på besök!

Då kommer turen oftare på besök!

Dataföreningen Kompetens utbildningar Certifierad CIO och Certifierad Chefsarkitekt inleddes med två intensiva dagar om hur man bör rusta sina verksamheter för framtiden. Här berättar Stefan Elmstedt, rektor för utbildningarna, om utbildningstillfället.

─ Den samlade energin och de förmågor som släpptes lösa under detta utbildningspass resulterade inte bara i imponerande slutsatser i praktikfallen, utan mynnade också ut i diskussioner, reflektioner, nya idéer och mycket annat. Magnus Penker, som höll i passen, är en av de bästa inom området och har även skrivit flera böcker inom innovation, menar Stefan.

Tyvärr går många strategiövningar fortfarande på autopilot där resultatet ofta är både förutsägbart och ibland värdelöst. Enligt Stefan har alla ett ansvar att bygga sin egen bild av vad som händer och vilka konsekvenser det kan få. Han fortsätter:

─ Det är tankejobbet som räknas, inte formalia. Att damma av gamla tankebanor och dra slutsatser där man står just nu är i och för sig bekvämt ─ men också livsfarligt!

Mod att krossa vedertagna ”sanningar” är således en viktig tillgång. Att se på omvärlden med friska ögon är därför en förutsättning för att göra en bra analys av hur spelplanen ser ut.

─ Går man vilse här kan man lika gärna strunta i strategiarbetet och spendera tiden på något annat, säger Stefan.

En viktig slutsats är att strukturerat och långsiktigt innovationsarbete är en integrerad del i allt strategiarbete. Utmaningen (bland flera) är att innovation för genombrott i grunden kräver ett annat synsätt och inramning för att lyckas.

Stefan avslutar och säger:

─ Egentligen måste din organisation ha förmågan att arbeta i tre olika tidshorisonter samtidigt. Och med olika processer. Vilket är en utmaning förstås. Viktigast av allt är motiverade människor i samspel som får det att hända; en organisation i rörelse som är snabb att anpassa sig. Då kommer turen oftare på besök!

Att turen gynnar den som är förberedd är det ingen tvekan om. Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!