Arkitektur inte bara ett förändringsinstrument

Arkitektur inte bara ett förändringsinstrument

Eva Kammerfors är certifierad affärs- och enterprisearkitekt, samt utbildningsledare för Certifierad Chefsarkitekt. Med ett öra mot arkitekt-marken har hon läst om hur Jeanne Ross och Cynthia Beath definierar enterprise-arkitektens roll idag och framöver. Här nedan kan du läsa hennes reflektioner.

 
 

Jag slås verkligen av hur ofta vi som arkitekter behöver förklara varför arkitekturen är viktig och vad det är vi verkligen arbetar med och det är så otroligt skönt att då få läsa att Jeanne Ross and Cynthia Beath, två gurus inom digital transformation från MIT i tre enkla principer verkligen lyfter fram hur arkitektur inte bara är ett förändringsinstrument utan faktiskt är verktyget för hela våra framtida organisationsdesign!

Artikeln handlar om hur arkitekturarbetet har förändrats från att arkitekterna tidigare ”bara” fokuserade på IT till att arkitektur numera verkligen genomsyrar hela verksamheten. Arkitekterna kan med sin kompetens omfamna helheten i företagets strukturer genom att aktivt identifiera och återanvända komponenter, möjliggöra tvärfunktionella team och också tydligt realisera affärsmål till operativ verksamhet.

 Författarna menar också att arkitekturen klättrat högt upp till organisationers och företags ledningsnivå och att varje negativ kundupplevelse via företagets webbplats, app, telefonväxel eller utkontrakterad kundtjänst direkt synliggör bristerna i arkitekturarbetet.

Inget är dock gratis eller kommer ”av sig själv”. Även arkitekturarbete måste organiseras. Jag är ännu mera övertygad om just chefsarkitektens viktiga roll i att fokusera den befintliga kraften i våra företag och organisationer, att samordna arkitekturarbetet och att tillsammans bygga den gemensamma arkitekturen för att få precis allt detta att hända!


Eva är en av dem som startade utbildningen Certifierad Chefsarkitekt hos oss. Hon är en engagerad facilitator, föreläsare, utbildare och coach som agerar mentor och rådgivare vid såväl större transformationer som vid långsiktigt införande av arkitekturdrivet förändringsarbete.

eva-kammerfors-rund


Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!