Nylansering av boken om IT-arkitektur

Nylansering av boken om IT-arkitektur

Fundamentals of IT architecture har använts flitigt inom branschen sedan den lanserades 2015. Efter sex år lanseras nu den nya upplagan med samma namn. Den 17 maj kan du delta i ett webbinarium där bokens författare berättar om det senaste inom IT-arkitektur och hur vägen till den nya upplagan har sett ut.

Eva Kammerfors, rektor för vår utbildning Certifierad Chefsarkitekt, är redaktör för kapitlet Business Architecture. Vi passade på att ställa några frågor om boken inför lanseringen. 


Vad innehåller den nya uppdaterade upplagan?

– Det händer mycket i hela IT-branschen och detta gäller förstås också på arkitekturområdet. Arkitektur som förändringsinstrument blir alltmer en möjliggörare och i många fall faktiskt helt avgörande för den digitalisering vi ser inom i princip alla branscher. Den nya upplagan innebär en modernisering av den förra som vi skrev 2015 och vi har i den nya upplagan tagit fasta på att bli ännu mer konkreta kring praktiska nyttor med arkitekturarbete. Vi ger tips och råd kring nya verktyg och nya arbetssätt för att få flera intressenter med sig som t ex förmågekartläggning och kundresekartor och vi har förstås också bakat in den senaste versionen av IASA’s arkitektroller för den digitaliserade organisationen som släpptes 2020. Boken omfamnar dessutom områden som aktualiserats ordentligt i samband med den ständigt pågående uppkopplingen med cybersäkerhet, mikrotjänster och identity management som ställer höga krav på arkitekturen i sig.


Hur har ni tänkt kring kapiteluppdelningen i boken?

–  Det som verkligen utmärker arkitekter är intresset för helheten och även om man är specialiserad inom sin arkitekturdisciplin så måste man ha kunskap om de övriga, inte minst för att säkra ett bra och effektivt samarbete. Vi har valt att utgå ifrån de allra vanligaste arkitekturdisciplinerna inom IT-arkitektur och det finns också en fin koppling till arkitektrollerna som man inte ska glömma bort.


Vem får nytta av att läsa boken?

–  Boken riktar sig till alla i IT-branschen, oavsett roll skulle jag säga. Den ger en bra introduktion till IT-arkitekturområdet och en allmänbildning med möjlighet för alla att på ett komprimerat sätt få inblick i de delar som man kanske inte tidigare kommit i kontakt med. Som i alla specialistområden använder vi många begrepp som man här kan få en pedagogisk förklaring till: hur ser till exempel en förmågekarta (capability map) ut, vad står förkortningen REST för, hur bygger man arkitektur i agil kontext och vilken roll spelar AI och Machine Learning i arkitekturen?Boken släpps under denna vecka och den 17 maj kan du höra mer om boken genom dess författare.


Här kan du anmäla dig till webbinariet.


→ Våra utbildningar inom arkitektur

Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!