"Utbildningen gav mig ett värdefullt nätverk och ledde till en helt ny roll"

Vi på Dataföreningen Kompetens är otroligt stolta över vår utbildning Certifierad chefsarkitekt som nyligen fick 5.0 av 5 möjliga i helhetsomdöme. Vi träffade en av deltagarna, Mina Boström Nakicenovic och ställde ett par frågor om hennes upplevelse av utbildningen och lärarna.

Vilken är den största utmaningen i din roll? Och hur har utbildningen Certifierad chefsarkitekt hjälpt dig med den?

På mitt företag har vi inte en utvecklad Enterprise Architecture (EA) funktion. Så det finns tre stora utmaningar:

  • Att bygga upp en EA-funktion, för att översätta och mappa business strategier till execution.
  • Att bevisa för andra att det faktiskt finns en Enterprise Architecture på vårt företag, även om den är implicit
  • Att vi borde utveckla den ännu mer för att förbättra värdet som vår arkitektur skapar. 

Det positiva är att det finns mycket utrymme att bygga upp en EA-funktion. Vi kan använda alla de kunskaper, modeller, ramverk och verktyg som vi lärde oss på utbildningen Certifierad chefsarkitekt. Utmaningen ligger i att de andra medarbetarna inte kan så mycket om EA, vilket gör det svårare att påvisa behovet.

Utbildningen ledde till en ny roll inom EA

När jag påbörjade utbildningen Certifierad chefsarkitekt jobbade jag som mjukvaruarkitekt. Efter avslutad utbildningen fick jag en ny roll som chef till ett arkitektteam och chansen att börja driva ett EA-initiativ inom företaget. Trots att jag inte kunde mycket om EA innan kursen, lärde jag  mig så pass mycket att jag på en gång kunde börja jobba på EA-nivå direkt efteråt. 

Utbildningen gav mig också ett bättre ordförråd, som bidrog till att jag kunde prata om EA med ledningen, följa deras diskussioner samt att presentera egna idéer. Förut kunde jag inte delta i sådana diskussioner på samma sätt, eftersom jag inte kunde uttrycka mig som jag kan idag, när jag pratar om EA.

En annan vinst var nätverket som skapades mellan oss deltagare, vi hjälper varandra och bollar idéer, även nu efter avslutad utbildning. Det är otroligt viktigt att ha andra chefsarkitekter i sitt nätverk, som kan se på saker från ett annat perspektiv.  

Vad är ditt framgångsrecept för att lyckas som chefsarkitekt?

Framförallt måste man väcka ett intresse för EA hos andra, både hos kollegor och i ledningen. Sedan måste man bevisa att EA inte handlar om någonting teoretisk och flummigt, utan om någonting som skapar värde för hela företaget. Det är också viktigt att kunna balansera mellan strategiska och taktiska lösningar och kunna ”sitta på två stolar" - en hos ledningen och en hos arkitekterna. Eftersom om man inte har ”intjänat” mandaten hos båda, blir det svårare att samverka mellan dem.

Skulle du rekommendera andra att gå utbildningen? Och isåfall varför?

  • Jag ger mina allra bästa rekommendationer till denna utbildning, av flera anledningar.
  • Kursen var mycket bra organiserad och föreläsningarna var väldigt inspirerande - vi lärde oss rätt saker i rätt tid och i rätt ordning.
  • Det var en bra balans mellan EA, business strategier, business model innovations, ledarskap, retorik och andra ämnen.
  • Alla föreläsare var verkligen ”outstanding” personer,  jätteduktiga människor och duktiga föreläsare. Det är verkligen sällsynt att ha en sådan hög koncentration av så duktiga människor på en utbildning. Vi lärde oss mycket av dem och har samtidigt skapat ett bra nätverk med dem.
  • Inte nog med att föreläsarna var så duktiga och inspirerande människor, de var också fulla av initiativ. Detta har lett till att jag redan har påbörjat samarbete med vissa av dem, utanför kursen.
  • Hemuppgifterna var krävande men tvingade oss att analysera och lära oss mer om våra egna företag, modeller som de använder, EA maturity states, osv… Nästan alla verktyg, ramverk och modeller som vi använde på kursen kan tillämpas direkt på jobbet, i olika sammanhang. 


Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!