Nästa steg som senior utvecklare

Nästa steg som senior utvecklare

I början av månaden startades omgång tretton av utbildningen Certifierad Lead Developer. Vi träffar programmets utbildningsledare Martin Andér Gottvall och Karin Linde som berättar om yrkets utveckling samt om förväntningarna kring utbildningen.

Som Lead Developer har du en djup teknisk förankring och är ett viktigt komplement till projektledaren och arkitekten. I yrkesrollen står du för expertkompetens och skapar förutsättningar för ett effektivt arbetssätt inom projektets mjukvaruutveckling.

Martin Andér Gottvall, konsult inom webbutveckling på Waymark och en av utbildningsledarna för programmet Certifierad Lead Developer, förklarar att han är övertygad om att vi kommer att se ett fortsatt stort behov av utvecklare med just den här kompetensen.

— Lead developer är en nyckelroll när det gäller att leverera mjukvara av hög kvalitet, av flera anledningar. Det behövs någon som har överblick och ansvar över kodbasen som förstår hur ett krav kan och framförallt bör implementeras, givet omgivningen.

Han fortsätter:

— I rollen som mentor åt juniora utvecklare hjälper en Lead Developer till att snabbare nå, och behålla, en hög kvalitet på leveransen. En Lead Developer är van att hantera ”mjuka” frågor, som programmerare traditionellt inte ansetts behöva förhålla sig till i någon större utsträckning. Frågorna kan vara direkt kritiska vid exempelvis agila arbetssätt och i team med en hög grad av autonomi.

Karin Linde, som har arbetat med systemutveckling sedan 1994 och varit programansvarig för utbildningen sedan 2017 tror också att behovet av mer erfarna utvecklare kommer att stiga.

—Eftersom antalet utvecklare ökar hela tiden så ökar även behovet av mer erfarna utvecklare som kan ta rollen som Lead Developer och leda de mindre erfarna in i arbetet.

Att hålla sig uppdaterad inom områdets olika delar och ha de kunskaper som förväntas av en Lead Developer är två avgörande komponenter för att lyckas. Utbildningen Certifierad Lead Developer vänder sig till dig som senior utvecklare och vill bredda dina tekniska kunskaper och samtidigt utveckla dig inom ledarskap, presentationsteknik och metod.

— Som utvecklare fokuserar man självklart på tekniken och det är lätt att snöa in på detaljer men för att bättre kunna påverka sin egen arbetssituation men också resultatet av sitt arbete så är det många andra saker som spelar in och dessa går vi igenom under kursen, berättar Karin.

 Martin fortsätter:

— Det är extremt utvecklande att jobba med de här frågorna så intensivt som du som kursdeltagare får möjlighet att göra. Kursen innehåller ett antal föreläsningar som i sig ger väldigt mycket, och i kombination med det arbete du lägger ner på inlämningsuppgifterna så blir det en rejäl djupdykning i en mängd av de aspekter som påverkar ditt arbete.

— Sedan är det förstås nyttigt att byta erfarenheter med andra utvecklare vars arbete påminner mycket om det du är van vid, och andra vars vardag ser ganska annorlunda ut, tillägger Marin.

Det är Martins första omgång som utbildningsledare och tillsammans med Karin kommer han ansvara över utbildningen.

— Jag har sett fram emot att få träffa och utbyta erfarenheter med utvecklare med vitt skilda bakgrunder, styrkor och inriktningar. Att handleda kursdeltagare på det här sättet ger mycket tillbaka, men framför allt ska det bli spännande att hjälpa dem växa vidare i rollen som Lead developers, berättar Martin.

— Det bästa med att vara utbildningsledare är att få vara med att ge morgondagens Lead developers verktyg, kunskap och insikter som medför att de kan göra ett ännu bättre jobb i sin roll som Lead Developer. Det är bland det roligaste jag kan tänka mig, avslutar Karin.

Är du redo att ta nästa steg i karriären? Skicka in din anmälan till programmet Certifierad Lead Developer med programstart i februari 2020.

Jag tycker man ska gå den här kursen om man vill bredda sin kompetens inom de olika delar som i många fall förväntas av en Lead Developer. Innehållet i själva kursen är mycket bra samtidigt som det är oerhört mycket diskussioner under kurstillfällena med andra deltagare och deras erfarenheter och lösningar.

 — Jonas Cannehag , Systemutvecklare, CAB Group ABKontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!