Verksamhetsarkitektur, verksamhetsutveckling, verksamhetsarkitektCertifierad verksamhetsarkitekt

Sveriges största utbildning av verksamhetsarkitekter
Certifiering

Utbildningen genomförs tillsammans med vår samarbetspartner IRM.

 

Utbildningens områden

Verksamhetsarkitektens verktygslåda

Med verksamhetsarkitektens verktyg visualiserar, analyserar och utvecklar vi verksamheten. Utbildningen omfattar affärs-, informations-, process- och förmågemodellering (Vintergatan), samt flera olika analysverktyg för att kunna visa på hur de olika delarna i verksamheten påverkar varandra.

Stödja verksamhetens förändringsprocess och göra den mer lättrörlig

Vi lever i en värld där det enda vi kan vara säkra på är att förändring kommer att ske i snabb takt. Vi behöver också ofta lösa komplexa uppgifter för att hänga med i förändringen. Målet och vägen dit kommer att vara okänd och under ständig förändring – vi kan m.a.o. inte planera allt. Genom att etablera ankarmodeller som kombinerar flera perspektiv av verksamheten skapar vi samsyn och insikter och vi kan göra snabba konsekvensanalyser för olika scenarios.

Arkitekturförmåga som bygger på utforskande och kontinuitet

För att forma vår arkitekturförmåga behöver vi förstå vilka i verksamheten vi är till för, vilka är målgrupper, vilka behov eller problem har de och på vilket sätt kan vi stötta dem. Vi behöver förstå var vi kan göra bäst nytta och hur vi kontinuerligt kan lära oss gemensamt av det arbete vi gör i olika initiativ. I utbildningen beskriver vi arkitektarbetets mening och sammanhang samt arkitektarbetets processer och strategi. 

 

Utbildningens upplägg

Du får teori blandat med mycket övning samt tillfälle att reflektera över konkreta exempel och verkliga case.

 

Utbildningen ger dig förmågan att praktisera dina nya kunskaper direkt i din egen verksamhet. Övningar kopplas till din egen organisation, med handledning av seniora verksamhetsarkitekter, vilket innebär att du kan få en direkt nytta.

 

I priset ingår kursdokumentation. Eventuell kostnad för övernattning ingår ej i kursavgiften.

Studietid och hemuppgifter

Studietiden omfattar 12 dagar indelade i sex block om två dagar, under en period på fyra-fem månader.

 

Mellan blocken utför man enskilda studier av kurslitteratur, artiklar, filmklipp, arbete med inlämningsuppgifter samt förberedelser inför tentamen. Omfattningen av hemarbetet är cirka 10–14 arbetsdagar.

Certifiering

Möjlighet ges till certifiering; DFK-CVA. För certifiering krävs 75% av maxpoäng på enskild skriftlig tentamen, godkänt på enskilda inlämningsuppgifter, 100% närvaro samt aktivt deltagande i praktiska övningar.

 

Utbildningsledare

Cecilia NordénCecilia Nordén, IRM, är verksamhetsarkitekt, utbildare och konsult. Hon har ett gediget helhetsperspektiv på hur olika delar av en verksamhet samverkar och påverkar varandra samt brinner för att ta komplexa frågeställningar och göra dem förståelig. Cecilia är författare till boken "Vintergatan - din verksamhetskarta".

Marie BenderMarie Bender, IRM, är verksamhetsarkitekt, konsult och utbildare. Hon har många års erfarenhet av process- och kravhantering samt informationskartläggnings i olika projekt inom såväl kommuner, myndigheter som privata företag. Hon har även erfarenhet av förvaltningsstyrning genom PM3 och ITIL.

Torbjörn OlssonsTorbjörn Olsson, IRM, är verksamhetsarkitekt, konsult och utbildar. Han har många års erfarenhet inom affärs-, verksamhets- och produktutveckling samt förändringsledning, med fokus på uppdrag inom affärsutveckling, strategi. 

 

 

Förutom våra utbildningsledare engageras en rad personer som är experter inom respektive område:

 

 Ellie Eisenhauser  

Ellie Eisenhauser, IRM, är verksamhetsutvecklare, konsult och utbildare. Hon har gedigen erfarenhet av mötet mellan människor och digital teknik. Hon har en lång bakgrund inom statlig förvaltning där hon haft olika roller i gränslandet mellan verksamhet och teknik. 

 

 

Eric Quist

Eric Quist, IRM, är lösningsarkitekt, konsult och utbildare. Han goda kunskaper om arkitektur och design. Han är van att pedagogiskt förklara IT-lösningars arkitektur för såväl personer ur verksamheten som för systemutvecklare.

 

 

 

 Gustaf Claesson 

Gustaf Claesson, IRM, är informationsarkitekt, konsult och utbildare. Han är utbildad hälsoinformatiker och har arbetat många år i hälso- och sjukvårdssektorn med fokus på informationsintegration och utveckling av tjänster.

 

 

 

 Henrik Friberg 

Henrik Friberg, IRM, är verksamhetsutvecklare, konsult och utbildare. Han har många års erfarenhet av att arbeta med verksamhetsutveckling, verksamhetsanalys och processutveckling med fokus på förändringsledning. Henrik har en utmärkt förmåga att identifiera hur olika delar av en organisation kan påverka och samarbeta med varandra.

 

 

Johan Stålnacke

Johan Stålnacke, Xlent, är chef för utveckling av digitala affärsplattformar. Han har många års erfarenhet av att skapa hållbar digitalisering i praktiken - från strategi till sista kodraden.

 

 

 

Johanna Montalvo 

Johanna Montalvo, IRM, är verksamhetsutvecklare, konsult och utbildare. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med verksamhetsutveckling och verksamhetsstyrning, samt att driva affärs- och verksamhetsplanering. Hon har gedigen erfarenhet av modellering av processer, begrepp och kundresor samt att etablera arbetssätt och metoder.

 

 

Klas Nygren

Klas Nygren, Gjensidige samt Scale Agile, är affärs- och it-arkitekt, projektledare och agil produktägaremed många års erfarenhet av att implementera digitala strategier och arkitekturer.

 

 

 

Kristina Jacobsson 

Kristina Jacobsson, E.ON, är affärsarkitekt och verksamhetsutvecklare. Hon har många års erfarenhet av att leda initiativ och projekt inom förändring, koncept- och produktutveckling, samt tekniska produktioner, 

 

 

Lars Gunnarsson

Lars Gunnarsson, IRM, är informationsarkitekt, konsult och utbildare. Han har många års erfarenhet av arbete med informationsarkitektur i syfte att skapa förståelse och struktur kring verksamheters informationsbehov, både kopplat till verksamhetsutveckling och till kravställning. 

 

 

Lena Dohrnér

Lena Dohrnér, IRM, är verksamhetsarkitekt, konsult och utbildare. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med verksamhetsarkitektur och verksamhetsutveckling och har en utmärkt förmåga att identifiera hur olika delar av en organisation kan påverka och samarbeta med varandra. 

 

 

Mathias Lindkvist

Mathias Lindkvist, IRM, informationsarkitekt, utbildare och konsult. Mathias har lång erfarenhet av företagsövergripande informationsarkitekturfrågor. Han har även stor erfarenhet av kravställning och informationsmodellering i systemutveckling, integration och Data-Warehouse projekt. Han brinner för att analysera, visualisera och kommunicera ett företags informationsbehov för att i slutändan effektivisera den totala informationsförsörjningen.

 

  

 Mats O Pettersson 

Mats O Pettersson, Ericsson, är forskare. Han har många års teoretisk och praktisk erfarenhet av att utveckla och implementera affärsmodeller i olika skala.

  

 

 

 Nick Chen 

Nick Chen, IRM, är verksamhetsarkitekt, konsult och utbildare. Han har många års erfarenhet av att arbeta med processorienterad verksamhetsutveckling inom både privat och offentlig sektor. Hans holistiska arbetssätt bryggar verksamheten och IT för att nå uppsatta mål.

 

Peter Tallungs

Peter Tallungs, IRM, är informationsarkitekt, konsult och utbildare. Han tar roller som spänner över verksamhet och IT. Det handlar ofta om att som "spelande tränare" hjälpa projekt och IT-avdelningar att bli mer verksamhetsnära. Lika ofta handlar det om att representera verksamhetsfunktioner mot IT. 

 

 

Sandra Ekman

Sandra Ekman, IRM, är informationsarkitekt, konsult och utbildare. Hon har bred erfarenhet av informationskartläggningar, målarkitektur, arkitekturstrategi och etablering av arkitekturfunktionen. Med en bakgrund inom kravanalys har hon en förståelse för samspelet mellan verksamhet och IT och vet vilken skillnad bra arkitektur gör.

 

 

 

Sofia Solberg

Sofia Solberg, IRM, är verksamhetsutvecklare, konsult och utbildare. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med verksamhetsutveckling och förändringsledning och befinner sig gärna i gränslandet där verksamheten möter IT för att genom digitala verktyg skapa en mer effektiv och hållbar verksamhet.

 

 

 

Kontakt

Anna Thorén Roslund

Anna Thorén Roslund

Utbildningskoordinator

Kort efter anmälan får du en bekräftelse per e-post, tillsammans med all praktisk information. Vid övriga frågor om utbildningen kontakta Anna Thorén Roslund.

Tel: 08-510 638 85 
Mail: Anna.Roslund@dfkompetens.se
 


Kontakta mig!

Vill du veta mer eller har du frågor om den här utbildningen? Fyll i ditt telefonnummer eller e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!