strategisk planering, förändringsprocesser, förmågor Vintergatan - Kartan för navigering och förändring

Maxad endagskurs i metoden och modellen

Lär dig hur Vintergatan ger en klar bild över en komplex verksamhet samt hur den möjliggör en ökad takt på era förändringsinitiativ.

Utifrån en Vintergata över ett fiktivt företag får du grundläggande kunskap i teorin bakom Vintergatan samt hur du kan använda en Vintergata för att bedriva förändringsarbeten. 


Kursen ger dig insikt i hur du kan förenkla den del av arkitekturarbetet som visas upp mot verksamheten och hur Vintergatan bidrar till förståelse för de konsekvenser ett förändringsarbete kan få för andra delar organisationen. Du kommer under kursen få prova på att göra ett flertal analyser med Vintergatan som grund för ett tänkt förändringsinitiativ. 

Övningarna gör vi på en digital board på samarbetsplattformen Miro. Kursen ges i samarbete med vår partner IRM och är online.

Om metoden och modellen


Vintergatan är en förmågemodell och en metod för att få översikt och ”framsikt” i en komplex verklighet. I Vintergata-kartan syns hur processer, information och IT-stöd samverkar i tiden för att stötta verksamhetens övergripande värdeflöde och hur verksamheten samverkar med sina leverantörer, partners och kunder. Med Vintergatan som grund kan man göra en mängd olika analyser utifrån olika perspektiv. Analyserna utgör ett stabilt beslutsunderlag då de bl a visar hur olika förändringsinitiativ påverkar verksamhetens värdeflöden, förmågor, processer och system. 

Kursmål


Efter kursen kan du använda en Vintergata för att genomföra analyser, kopplade till ett förändringsinitiativ, samt kommunicera dessa.

Du lär dig
  • hur du kopplar ihop vad verksamheten gör med kundresan.
  • använda kartan för att titta på problemområden.
  • använda kartan för att skapa en överblick över vad som behöver ske i de olika delarna av en verksamhet för att uppnå önskat resultat
  • hur du prioriterar inom ett projekt för att snabbare skapa nytta
  • hur du packar ihop detta till lagom stora förändringsdelar
  • hur du jämkar ett initiativ mot flera

Nyfiken på Vintergatan?


Film om Vintergatan

Förkunskaper


Inga förkunskaper krävs. Du behöver inte ha varit i kontakt med Vintergatan som metod tidigare. Denna endagskurs ger dig insyn i och förståelse för hur metoden fungerar.

Utbildningen genomförs tillsammans med vår samarbetspartner IRM.Kontakta mig!

Vill du veta mer eller har du frågor om den här utbildningen? Fyll i ditt telefonnummer eller e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!