Pedagogiskt sträcker sig verksamhetsarkitekt utbildningen längs en röd tråd; verksamhetsarkitekturprocessen – från insikten om att kvaliteten på verksamhetens information behöver förbättras till ett fullt infört arbetssätt, som succesivt förbättrar din organisations verksamhetsarkitektur, och tar hem effekten av förbättringarna.
Du får teori blandat med mycket övning samt tillfälle att reflektera över konkreta exempel och ta lärdom av praktisk erfarenhet från verkliga case. Utbildningen ger dig förmågan att praktisera dina nya kunskaper på ett professionellt sätt, direkt i din egen verksamhet.
Kursen täcker följande tre områden:
1. Verksamhetsarkitektens verktyg
Med verksamhetsarkitektens verktyg visualiserar, analyserar och utvecklar vi verksamheten. Utbildningen omfattar affärs-, informations- och processmodellering, samt matrisanalys som visar på de hur olika delarna i verksamhetsarkitekturen påverkar varandra. Vi introducerar även Vintergatan – en metod och modell för verksamhetens förmågor, business capabilities, som ytterligare ett perspektiv på verksamheten.
2. Strategi för arkitektarbetet
Detta beskriver hur vi kan etablera en arkitektfunktion som når ut och ger nytta åt sina intressenter – hur man kan börja och vad man bör tänka på.
3. Det kontinuerliga arkitektarbetet
Det kontinuerliga arkitektarbetet sker på en mängd olika arenor gentemot olika intressenter. Du driver och utvecklare det centrala arkitektarbetet där du steg för steg bygger organisationens gemensamma kunskap. Du stödjer utvecklingsinitiativ av olika slag. Du bidrar till och deltar i olika beslutsforum. Arbetet sker i dialog med olika intressenter i organisationen som affärs- och IT-utvecklare, verksamhetsexperter av olika slag samt representanter från beslutsforum.
I rollen ingår även att leda förändringsinitiativ och för att klara detta ingår även förändringsledning som delmoment i kursen.
OM CERTIFIKATET
Du certifierar dig enligt DFK-CVA. Att vara certifierad ger dig en kvalitetsstämpel på dina kunskaper. Det är även i vissa fall en nödvändighet för att kunna söka vissa tjänster. Eller för att, som konsult, få vara med i upphandlingar där kunden ställer krav på certifikat.
FÖRKUNSKAPER
Utbildningen kräver inga djupa IT-kunskaper, men det brukar vara en fördel att ha verksamhetskunskap från en eller gärna flera verksamheter.
Utbildningsledare
Lars Thomasson, IRM, är utbildare och konsult. Han har många års erfarenhet av IT-nära utveckling av tjänster och verksamhet. Lars är van vid att utforma krav baserat på verksamhetens mål och behov samt att driva införandet av förändringar av teknik, information och arbetssätt.
Under utbildningen medverkar även andra föreläsare.
Utbildningen genomförs tillsammans med vår samarbetspartner IRM.
Utbildningens upplägg
Utbildningen omfattar tolv dagar indelade i sex avsnitt om två dagar, under cirka fyra-fem månader. Alla avsnitt genomförs på F7 Möten & konferens eller online.
Mellan avsnitten utförs enskilda studier; läsa kurslitteratur, göra inlämningsuppgifter, förbereda anföranden samt att förbereda sig inför tentamen. Omfattningen av hemarbetet är cirka 10-14 arbetsdagar.
För att bli certifierad krävs 75% av maxpoäng på enskild skriftlig tentamen, godkänt på enskilda inlämningsuppgifter, 100% närvaro samt aktivt och uppmärksamt deltagande i praktiska övningar.
I priset ingår kursdokumentation, lunch, kaffe och sallad/wrap vid kvällspassen.
Vilken utbildning ska jag välja?
Funderar du på vad det är för skillnad mellan rollerna verksamhetsutvecklare och verksamhetsarkitekt?
Läs om skillnaden här
Kontakt
Kontakta mig!
Vill du veta mer eller har du frågor om den här utbildningen? Fyll i ditt telefonnummer eller e-post så kontaktar vi dig inom kort!
Tack för visat intresse
Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!