Sveriges största utbildning av verksamhetsarkitekter
Certifiering
Pedagogiskt sträcker sig verksamhetsarkitekt utbildningen längs en röd tråd; verksamhetsarkitekturprocessen – från insikten om att kvaliteten på verksamhetens information behöver förbättras till ett fullt infört arbetssätt, som succesivt förbättrar din organisations verksamhetsarkitektur, och tar hem effekten av förbättringarna.

Du får teori blandat med mycket övning samt tillfälle att reflektera över konkreta exempel och ta lärdom av praktisk erfarenhet från verkliga case. Utbildningen ger dig förmågan att praktisera dina nya kunskaper på ett professionellt sätt, direkt i din egen verksamhet.

Kursen täcker följande tre områden:

1. Verksamhetsarkitektens verktyg 

Med verksamhetsarkitektens verktyg visualiserar, analyserar och utvecklar vi verksamheten. Utbildningen omfattar affärs-, informations- och processmodellering, samt matrisanalys som visar på de hur olika delarna i verksamhetsarkitekturen påverkar varandra. Vi introducerar även Vintergatan – en metod och modell för verksamhetens förmågor, business capabilities, som ytterligare ett perspektiv på verksamheten. 

2. Strategi för arkitektarbetet

Detta beskriver hur vi kan etablera en arkitektfunktion som når ut och ger nytta åt sina intressenter – hur man kan börja och vad man bör tänka på. 

3. Det kontinuerliga arkitektarbetet

Det kontinuerliga arkitektarbetet sker på en mängd olika arenor gentemot olika intressenter. Du driver och utvecklare det centrala arkitektarbetet där du steg för steg bygger organisationens gemensamma kunskap. Du stödjer utvecklingsinitiativ av olika slag. Du bidrar till och deltar i olika beslutsforum. Arbetet sker i dialog med olika intressenter i organisationen som affärs- och IT-utvecklare, verksamhetsexperter av olika slag samt representanter från beslutsforum. 

I rollen ingår även att leda förändringsinitiativ och för att klara detta ingår även förändringsledning som delmoment i kursen.

målgrupp

Certifierad verksamhetsarkitekt riktar sig till dig som i din yrkesroll upplever att din verksamhet har svårt att hantera förändringar, svårändrade systemstöd, okoordinerade utvecklingsinitiativ och systemsatsningar (exempelvis flera kundregister, flera leverantörsregister etc.) eller allmänt dålig kvalitet på lagrade information.

  • Certifierad verksamhetsarkitekt riktar sig exempelvis till dig som är verksam som:
  • Processutvecklare
  • Strategiansvariga
  • Verksamhetsutvecklare som vill komplettera sin kompetens
  • IT-arkitekter som vill komplettera sin kompetens
  • Projektledare
  • CIO

Förkunskaper

Utbildningen kräver inga djupa IT-kunskaper, men det brukar vara en fördel att ha verksamhetskunskap från en eller gärna flera verksamheter.

Utbildningsledare

Lars ThomassonLars Thomasson, IRM, är utbildare och konsult. Han har många års erfarenhet av IT-nära utveckling av tjänster och verksamhet. Lars är van vid att utforma krav baserat på verksamhetens mål och behov samt att driva införandet av förändringar av teknik, information och arbetssätt. 

Annika KlyverAnnika Klyver, IRM, är utbildare och konsult. Hon har arbetat inom verksamhetsarkitektur, verksamhetsutveckling och affärsmodellering i många år och har en gedigen erfarenhet av affärs- och verksamhetsutveckling samt processutveckling. Inom området verksamhetsarkitektur har Annika gjort sig känd som skapare av en ny metod och modell; Vintergatan. Som kursledare är hon hyllad för sitt engagemang och sin breda kunskap.

Under utbildningen medverkar även andra föreläsare.

Utbildningen genomförs tillsammans med vår samarbetspartner IRM.

delta på distans

När det inte passar att vara med i klassrummet kan du delta på våra utbildningar på distans med samma känsla som om du vore på plats. Våra hybrida klassrum är utrustade med den senaste tekniken för att kunna användas för utbildningar med deltagare på plats och på distans, samtidigt. Som kursdeltagare online kan du vara med i diskussioner, workshops och gruppövningar precis som om du är i klassrummet.

Utbildningens upplägg

Utbildningen omfattar tolv dagar indelade i sex avsnitt om två dagar, under cirka fyra-fem månader. Alla avsnitt genomförs på F7 Möten & konferens. 

Mellan avsnitten utförs enskilda studier; läsa kurslitteratur, göra inlämningsuppgifter, förbereda anföranden samt att förbereda sig inför tentamen. Omfattningen av hemarbetet är cirka 10-14 arbetsdagar. 

För att bli certifierad krävs 75% av maxpoäng på enskild skriftlig tentamen, godkänt på enskilda inlämningsuppgifter, 100% närvaro samt aktivt och uppmärksamt deltagande i praktiska övningar.

I priset ingår kursdokumentation, lunch, kaffe och sallad/wrap vid kvällspassen.

Skillnaden mellan Certifierad verksamhetsarkitekt och Certifierad verksamhetsutvecklare

Vill du läsa mer om våra utbildningar Certifierad verksamhetsarkitektCertifierad verksamhetsutvecklare samt Effektiv kravhanterare, och hur de förhåller sig till varandra hittar du mer information här.

Projektledare

Har du praktiska frågor om kursen så kontakta projektledare Maria Gustafson på telefonnummer 08-510 638 95, eller maila maria.gustafson@dfkompetens.se.


Kontakta mig!

Vill du veta mer eller har du frågor om den här utbildningen? Fyll i ditt telefonnummer eller e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!