Möjliggör snabba analyser och förbättrade beslutsunderlag
Varje översikt är unik då det inte handlar om en generaliserad bild utan en karta där vi hittar såväl det övergripande värdeflödet, som specifika värdeströmmars väg genom just din verksamhet.

Syftet med kursen är att skapa och modellera en förmågekarta som tydligt visualiserar din verksamhet och dess värdeskapande flöden. Vi arbetar praktiskt med modellerna utifrån den situation var och ens organisation står inför. Vi visar även exempel på hur vi har gjort och tänkt i olika situationer.

Under kursen får du skapa en första version av en Vintergata över hela eller delar av din organisation. Du får även teorin bakom Vintergatan och många tips och trix som kommer av stor erfarenhet av olika typer av verksamheter och organisationer. Vintergatan fungerar utmärkt oavsett typ av organisation eller bransch.

Delta med en kollega. Två personer från samma organisation är både en fördel och ger er ett bättre pris. 

Kursen har praktiskt fokus och som kursdeltagare arbetar du med att arbeta fram en Vintergatakarta för den egna verksamheten. Under övningarna coachas du av våra kursledare. Vi kommer jobba vidare och vidareutveckla denna karta under ett flertal övningar under kursens gång. Det kan därför vara en fördel att gå denna kurs tillsammans med en kollega. 

Tillsammans kan det bli lättare att skapa en helhetsbild av vilka förmågorna i er verksamhet är och hur beroendet dem emellan ser ut. Det kan vara ett bra stöd att ta med sig något som beskriver verksamhetsarkitekturen i er verksamhet. Det kan vara arkitekturmodeller, processkarta, systemkartor, projektportföljer och dylikt som ni kan utgå från. Du får en digital variant av det arbete du har gjort för att jobba vidare med i din egen verksamhet mellan kursdag två och tre, samt efter kursen.

Film om VINTERGATAN

Film om nyttan med Vintergatan. Klicka på bilden nedan för ta del av några av Sveriges stora organisationers erfarenheter av Vintergatan.

Film om Vintergatan 

Lärare

Utbildningsledare

Cecilia NordénCecilia Nordén, IRM, är utbildare och konsult. Hon har många års erfarenhet inom allt från affärsutveckling, verksamhetsarkitektur, IT-kravställning, IT-utveckling till ledning och marknadsföring. Cecilia har ett utmärkt helhetsperspektiv på hur olika delar av en verksamhet samverkar och påverkar varandra. Hon är mycket mån om att förstå kundernas situation och finna den bästa lösningen framåt under givna förutsättningar. Cecilia är även författare till boken Vintergatan – din verksamhetskarta. 

Helena GrimHelena Grim, IRM, har många års erfarenhet av verksamhetsutveckling från den offentliga och privata sektorn. Hon är pragmatisk och prestigelös och lägger stor vikt vid att kommunicera på ett pedagogiskt sätt för att få med sig verksamheten Hon är van att agera länken mellan verksamhet och IT och har integritet nog för att säga ifrån om hon ser att lösningar inte passar eller tillför nytta för beställaren.

Utbildningen genomförs tillsammans med vår samarbetspartner IRM.

Kurslitteratur som ingår i kursen: Vintergatan – din verksamhetskarta. Kursen genomförs under tre dagar (2+1) och kräver inga speciella förkunskaper.

Finns som företagsutbildning

Står hela eller en del av organisationen inför en förändring? I en situation när flera i samma organisation behöver genomgå en utbildning, är en företagsanpassad lösning ett bra och kostnadseffektivt alternativ. Utbildningen kan genomföras internt, antingen på plats hos er eller i våra lokaler. Den kan även anpassas med skräddarsytt innehåll från den egna verksamheten.

Vill du veta mer?

Har du praktiska frågor om kursen så kontakta projektledare Maria Gustafson på tel: 08-510 638 95, eller mejla maria.gustafson@dfkompetens.se.

Detaljerat program


Kontakta mig!

Vill du veta mer eller har du frågor om den här utbildningen? Fyll i ditt telefonnummer eller e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!